link--> http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=57687
Els alumnes aprenen a utilitzar l'ordinador i a aprofitar els recursos de la xarxa. Les clases es fan més divertides i dinàmiques. El tracte amb l'ordinador és diferent que al dels llibres, e culs alumnes tracten de cuidar el material. Els pares estan satisfets amb els resultats, es vol que la família participi activament amb l'escola. Per tal de que els professors puguin desenvolupar correctament la seva tasca tenint en compte les TIC s'ha optat per la formació al centre, és a dir, formació als mestres adaptat a les necessitats del centre educatiu. També pot ajudar l'experiència amb professors d'altres centre per tal de compartir els coneixements. La xarxa és l'element bàsic per canviar coneixement. Els entorns utilitzats són el moddle digital i el moddle àgora per enviar treballs i el professor penja els treballs.
Llibres de text digitals, amb l'índex al clicar damunt d'ell va directament a la pàgina. La informació és més accessible hi ha vídeos, imatges és, més interactiu. Tenen opcions per enviar activitats. Permet un programari bastant obert. Permet també moltes activitats de caire cooperatiu. No s'ha d'abusar amb aquests recursos com la pissarra digital. Això afecta a la metodologia d'ensenyament.
Informació d'Ampliació:
Resum: El Projecte EduCAT 1x1 dóna noves dotacions a les aules, proporciona un ordinador portàtil a cada alumne i comprèn el desplegament exploratori dels llibres digitals. Constitueix com a tal una aportació més, destinada a l'adquisició i el desenvolupament de les competències necessàries en la societat del coneixement. Aquest reportatge recull les experiències de l'alumnat i el professorat d'alguns centres on s'aplica el projecte.
Descripció del projecte:
eduCAT1x1 forma part d'un projecte que tracta d'integrar plenament les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) a les aules i als centres educatius. Aquest projecte, ja es va iniciar en cursos anteriors (2009-2010) i ha donat bons resultats en els instituts d'educació secundària, fomenta l'ús d'un ordinador portàtil per cada alumne o alumna. Transforma les aules en "aules digitals", proporcionant accés a Internet i a entorns virtuals d'aprenentatge amb continguts i recursos educatius en format digital.
L’alumnat i el professorat disposen d’un ordinador portàtil personal i l’aula es torna digital amb la voluntat que l'escola formi part, en peu d’igualtat, de la vida en el món connectat, pròpia del segle XXI.
Funcionament:
Resum executiu:
El projecte és el resultat de la convergència de tres vectors:
- La potència del format digital que és el que ens porta el “vent de la història”; format digital vol dir reduccions de preu, augment de funcionalitat, més facilitat d'accés, possibilitat de personalització, etc.
- Baixos preus dels PCs portàtils: una finestra al món en el qual els nostres alumnes hauran de trobar el seu camí, que s’obre per un preu molt inferior al que aquest nois i noies gasten avui en telefonia mòbil.
- Els llibres de text en format digital ja estan disponibles i a preus per alumne molt competitius. Això permet plantejar que els llibres de text, com a tals, siguin gratuïts per als alumnes (el cost de les llicències és a càrrec del Departament).
Existint les bases per fer el pas cap al format digital i poder disposar dels seus avantatges, els factors importants són dos: la preparació de les infraestructures i la preparació dels docents. Abans de plantejar aquests dos aspectes de forma generalitzada calen uns passos previs d’exploració en detall i l'entrenament del sistema.
Aquests passos previs són els que es s'han plantejat en el desplegament exploratori que s'està fent en el curs 2009-2010.
L’objectiu és iniciar el projecte amb la participació d’uns 10.000 alumnes, preferentment de Primer Cicle de l’Ensenyament Secundari Obligatori, repartits en uns 200 centres distribuïts per tot Catalunya.
Es tracta d'una participació voluntària que es fa de forma col·laborativa: Centres i Docents, Associacions de mares i pares, Administracions municipals, Editorials i Empreses de tecnologia, poden fer les seves aportacions lliurement. L’èxit del projecte serà resultat del treball i de les aportacions de tots.
Plantejament
- La combinació ordinador+llibre de text digital ja és equivalent en preu als llibres de text en paper
- L’ordinador no és només un recipient de continguts, com ho són els llibres de text, sinó una eina de treball i una finestra oberta a recursos il·limitats
- La pissarra interactiva com a eina per al professor millora la seva capacitat de guanyar l’atenció i de transmetre informació
- El llibre de text digital, en el format dels disponibles comercialment, no representa cap discontinuïtat amb respecte a la metodologia utilitzada avui per la majoria dels docents i alhora proporciona moltes eines per innovar
- La transició cap al model digital no ha representat fins ara especials problemes
Dades sobre utilització a desembre de 2009: 55 centres a Catalunya, 17 a la resta d’Espanya – 9.300 alumnes a Catalunya, 2.300 a la resta d’Espanya - Es pot pensar per tant en un objectiu de gratuïtat dels llibres de text per la via de la utilització dels llibres en format digital i el que se’n diu model 1:1 (1 alumne – 1 ordinador)
- Es fa un desplegament exploratori en el curs 2009-2010 amb el desplegament normal a partir del curs 2010-2011
Objectius finals del projecte
- Convertir l’ordinador en l’eina personal de treball dels alumnes
- Proporcionar la gratuïtat del llibre de text a Catalunya basada en la utilització del format digital i el model 1:1 (1 alumne – 1 ordinador)
- Subministrar la base per a l’educació dels alumnes en la “vida en un món connectat”
- Situar Catalunya en el grup de països capdavanters en l’ús de les TIC a l’educació
Objectius del desplegament 2009-2010
- Explorar i avaluar comparativament les diferents alternatives tecnològiques disponibles al mercat
- Millores efectives en els diferents camps
- Diferències operatives, dificultat de desplegament i d'utilització
- Avantatges comparatius
- Costos reals
- Avaluar els problemes de desplegament
- Obtenir informació de “feed-back” consistent i fiable
- “Entrenar” el model operatiu per al molt previsible escenari de gratuïtat dels llibres de text via implantació del llibre digital, en l’horitzó 2010-11
- Donar la base per a una educació de l'alumnat en la “vida en un món connectat” (projecte complementari d’aquest).
- Llançar un clar missatge a la societat amb relació a la utilització de la tecnologia en la educació i a la gratuïtat del llibre digital
Bases per al desplegament 2009-2010
Qui s’hi pot apuntar?
Centres públics i concertats que imparteixin els cursos de l’ESO i estiguin interessats en col·laborar en les primeres fases de l'experiència de desplegament exploratori dels llibres de text en format digital i el model 1:1.Els centres hauran de comptar amb una infraestructura mínima a les aules que hi desitgin incloure, especificada segons cada modalitat de desplegament. Els centres que vulguin incorporar-se al pla hauran d’acreditar que disposen dels equipaments i de la infraestructura necessària, o comprometre’s a adquirir-los.
Les aules que poden participar en el desplegament exploratori hauran de correspondre preferentment als ensenyaments del Primer Cicle de l’ESO.
Modalitats de desplegament
A l'inici del projecte hi havia dues alternatives d’implantació, en aquests moments ja només és possible la primera:
- Modalitat Llibre digital i model 1:1 des del primer any
- Modalitat Coexistència Llibre Digital - Llibre en paper (curs 2009-2010)
1. Modalitat Llibre digital i Model 1:1 des del primer any
En què consisteix?
Se substitueixen els tradicionals llibres de text en paper per llibres de text digitals i continguts digitals accessibles per Internet.
Requisits previs per participar:
Comptar a l’aula amb un equipament bàsic:
- Canó projector i ordinador associat
- Connexió a Internet sense fil (Wi-Fi) amb prou amplada de banda per a admetre la connexió simultània de tots els alumnes de l'aula
Requisits específics d'aquesta modalitat de desplegament:
- Els estudiants han de comptar amb un ordinador personal (vegeu característiques recomanades) que serà cofinançat en part del Departament d'Educació. Els ordinadors seran propietat de l’alumnat ("1 alumne : 1 ordinador") que en serà, per tant, responsable del manteniment i bon ús.
- Els docents han de comptar amb un ordinador personal, bé propi o posat a la seva disposició pel centre on treballen.
Requisits que es varen demanar a l'inici del desplegament:
- Comprometre’s a utilitzar les eines digitals en un 60% de les classes, és a dir que, amb un ordinador per alumne, cada alumne de l’aula ha de seguir el 60% de les matèries utilitzant llibres de text digitals, i els docents d’aquestes matèries els han d’utilitzar la majoria del temps quan facin les classes en l'aula que participa en el desplegament. Això vol dir a la pràctica un mínim de 5 assignatures de les que té un curs del 1r cicle de l'ESO
- Comprometre’s a utilitzar els quaderns d’exercicis digitals
- Comprometre’s a emplenar els qüestionaris d’avaluació per a cada matèria del desplegament exploratori, periòdicament, quan s'indiqui
Finançament de materials, equipaments i infraestructures:
- Ordinador personal dels alumnes: tots els alumnes, tant de centres públics com de centres concertats, tindran accés a una oferta cofinançada pel Departament d'Educació que permetrà obtenir un equip adequat amb garantia i a un cost molt reduït. No obstant això, les famílies que no estiguin interessades en l'oferta cofinançada podrien comprar per als alumnes el model d’ordinador que vulguin i on vulguin, seguint sempre les condicions definides per llurs centres. Es recomana encaridament als centres atendre's a les característiques recomanades).
- Ordinadors personals del docents: el centres posaran a disposició dels docents participants en el projecte ordinadors idèntics als dels alumnes, per a ésser utilitzats per aquests, almenys en una primera fase. A part d'això, cada docent podrà comprar el model d’ordinador que vulgui i on vulgui. Tot el personal docent tindrà accés a la mateixa oferta de compra que els alumnes.
- Llibres de text digitals de Ciències Naturals, Tecnologia, Matemàtiques, Català, Castellà, Anglès i Ciències Socials: a càrrec del Departament d'Educació (canalitzat a través dels centres, que compraran les llicències aplicant a aquesta partida la subvenció rebuda amb aquesta finalitat específica).
- Internet: a càrrec del Departament d'Educació, només als centres públics (s’ampliarà l’amplada de banda de l’escola).
- Instal·lació elèctrica a l’aula (endolls): a càrrec del Departament d'Educació, només als centres públics.
- Formació al professorat: a càrrec del Departament d'Educació.
2. Modalitat Coexistència Llibre Digital - Llibre en paper (curs 2009-2010)
En què consisteix?
Professors i alumnes combinen l’ús dels llibres tradicionals i dels llibres de text digitals, tant a l’aula com a casa durant un temps, sense necessitat de comptar amb un ordinador personal per a cada alumne. Els alumnes fan els exercicis utilitzant els ordinadors familiars, si en tenen, els de l’aula d’informàtica o de la biblioteca del centre, o els de les biblioteques municipals.
A partir del moment en què el centre consideri que és convenient es podrà procedir a implantar el model 1:1 ("1 alumne : 1 ordinador") i a substituir els manuals tradicionals pels manuals digitals.
Requisits previs per participar:
Comptar a l’aula amb un equipament bàsic:
- Canó projector i ordinador associat
- Connexió a Internet
Requisits durant la realització del desplegament exploratori:
- Comprometre’s a utilitzar les eines digitals en un 25% de les classes, és a dir, a impartir i a estudiar un mínim de 2 assignatures utilitzant llibres digitals, i a dedicar la majoria del temps a l'ús d'aquests recursos digitals.
- Comprometre’s a utilitzar els quaderns d’exercicis digitals.
- Comprometre’s a emplenar els qüestionaris d’avaluació per cada matèria del desplegament exploratori a final de cada mes.
- Comprometre’s a habilitar aules informàtiques o espais amb ordinadors connectats a Internet als quals puguin accedir els alumnes fora de l’horari de les classes, per poder realitzar els exercicis o consultar els seus llibres digitals.
Finançament de materials, equipaments i infraestructures:
- Llibres de text digitals de Ciències Naturals, Tecnologia, Matemàtiques, Català, Castellà, Anglès i Ciències Socials: a càrrec del Departament d'Educació (canalitzat a través dels centres, que compraran les llicències aplicant a aquesta partida el pressupost per a reutilització).
- Internet: a càrrec del Departament d'Educació, només als centres públics i sols quan passin a modalitat 1x1 (s’ampliarà l’amplada de banda de l’escola amb línies dedicades a les aules 1x1).
- Formació al professorat: a càrrec del Departament d'Educació.
Els centres educatius i el seu professorat
Els centres eduCAT1x1 són aquells centres educatius que, a través del seu consell escolar, han decidit participar en el projecte eduCAT1x1 i incorporar-lo en el seu projecte educatiu de forma singular i personalitzada.
Cada centre determina l'ordinador que ha de fer servir el seu alumnat i tria un model d'ordinador entre els models homologats pel Departament d'Ensenyament. El centre també tria el sistema d'electrificació de les aules, els models de pissarres digitals interactives i els recursos, aplicacions i serveis en format digital que consideri adequats segons el seu projecte educatiu. El Departament dota econòmicament els centres públics per tal de cobrir aquestes despeses i instal·la la connectivitat Wi-Fi a Internet en les aules dels cursos inscrits.
El professorat, a través dels equips docents de cada nivell educatiu, pren les decisions organitzatives i metodològiques que cada grup necessiti. Iniciar els canvis metodològics associats al nou entorn és, doncs, una decisió d'aquests equips, i es pot fer simultàniament a la implantació del projecte o bé més endavant, a la vegada que es dissenyen les fases en què es vulgui completar aquest canvi i en funció de les necessitats de l'alumnat.
El Projecte eduCAT1x1 té com a objectiu integrar les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) als centres educatius. Com a tal, tot i que té la seva pròpia estratègia, aprofita els recursos que el Ministeri d'Educació posa a disposició de les comunitats autònomes mitjançant el projecte d'àmbit estatal "Escuela 2.0".
Els eixos del Projecte eduCAT1x1
Aquest projecte es concreta als centres educatius a partir dels eixos següents:
Les famílies eduCAT1x1
La participació activa de l'alumnat i de les famílies al Projecte eduCAT1x1 es concreta en:
Els centres eduCAT1x1
Aquests centres són els instituts que, a través del consell escolar, han decidit incorporar l'eduCAT1x1 al seu projecte educatiu de forma singular i personalitzada.
Cada centre determina l'ordinador que fa servir l'alumnat entre els models que ha homologat el Departament d'Ensenyament. El centre també escull el sistema d'instal·lació d'endolls a les aules, els models de les pissarres digitals interactives i els continguts, les aplicacions i els serveis en format digital que consideri adequats segons el seu projecte educatiu.
El Departament d'Ensenyament dota econòmicament els centres públics per cobrir aquestes despeses i instal·la la connectivitat Wi-Fi a les aules dels cursos inscrits.
El procés de digitalització de l'educació
La digitalització dels centres s’ampliarà i es transformarà progressivament a partir de l'apropiació del nou context digital i de la participació activa de docents, alumnat i famílies.
També formen part d'aquest procés altres agents externs, com editorials, productores de continguts o aplicacions digitals per a l'aprenentatge i l'ensenyament, empreses proveïdores d'infraestructures TIC, empreses d'informàtica, etc.
El Projecte eduCAT1x1 s'ampliarà progressivament a tota l'ESO i incorporarà en els propers anys l'alumnat de 5è i 6è de primària. S'ha d'entendre, per tant, com una oportunitat de millora educativa per assolir l'equitat i l'exel·lència en un món connectat.
El Departament d'Ensenyament, a través dels seus Serveis Territorials, assigna un assessor TAC dels Serveis Educatius a cada centre, que el visita regularment i en fa el seguiment.
Els docents participants disposen també d'una xarxa telemàtica que els ofereix suport i eines per a la gestió del canvi i l'apropiació del nou context digital.
Aquesta xarxa, que es va iniciar el curs 2009-2010, pretén oferir suport i acompanyament didàctic i pedagògic al professorat que participa en el Projecte eduCAT1x1 i oferir-los informació rellevant relacionada amb els aspectes docents i de gestió d'aula amb pissarres digitals, ordinadors portàtils i recursos digitals.
La xarxa telemàtica, que es fonamenta en una comunitat de pràctica virtual i en l'aprenentatge entre iguals, permet compartir i difondre coneixements i experiències entre tots els docents participants.
Cada centre determina l'ordinador que ha de fer servir el seu alumnat i tria un model d'ordinador entre els models homologats pel Departament d'Ensenyament. El centre també tria el sistema d'electrificació de les aules, els models de pissarres digitals interactives i els recursos, aplicacions i serveis en format digital que consideri adequats segons el seu projecte educatiu. El Departament dota econòmicament els centres públics per tal de cobrir aquestes despeses i instal·la la connectivitat Wi-Fi a Internet en les aules dels cursos inscrits.
El professorat, a través dels equips docents de cada nivell educatiu, pren les decisions organitzatives i metodològiques que cada grup necessiti. Iniciar els canvis metodològics associats al nou entorn és, doncs, una decisió d'aquests equips, i es pot fer simultàniament a la implantació del projecte o bé més endavant, a la vegada que es dissenyen les fases en què es vulgui completar aquest canvi i en funció de les necessitats de l'alumnat.
Conèixer l’entorn virtual d'aprenentatge (EVA)
Cada centre determina quin és el seu entorn virtual d'aprenentatge (EVA) i cal estar-hi familiaritzat. Els centres i el Departament d'Ensenyament han de procurar facilitar l'accés a Internet als alumnes, més enllà de l'horari escolar, per tal de permetre que puguin continuar l'estudi i les tasques encomanades.
Guia per a les famílies
Els eixos del Projecte eduCAT1x1
Aquest projecte es concreta als centres educatius a partir dels eixos següents:
- Tecnologies digitals per a alumnat i docents: hi ha un ordinador portàtil homologat per alumne o alumna, pissarres digitals interactives a les aules i ordinadors per al professorat.
- Connectivitat a les aules: els ordinadors estan connectats a Internet mitjançant una xarxa específica.
- Continguts educatius digitals: editorials, productores o el mateix professorat elaboren continguts, aplicacions i serveis per a l'aprenentatge i l'ensenyament, en format digital.
- Formació del professorat: formació específica en aspectes tecnològics i metodològics per integrar les eines i els recursos digitals a la pràctica docent.
Les famílies eduCAT1x1
La participació activa de l'alumnat i de les famílies al Projecte eduCAT1x1 es concreta en:
- Adquirir un ordinador mitjançant el procediment de compra que l'institut determini. Dels 300 euros que val cada ordinador, la família en paga 150 i el Departament d'Ensenyament, els 150 restants. També s'ofereixen beques per a les famílies que no puguin assumir aquesta despesa. Per gestionar-ne el cofinançament, el centre lliura a les famílies una carta de pagament única.
- Obtenir els recursos educatius digitals que el centre determini. Com a ajuda per a l'adquisició de llibres de text o continguts complementaris en format digital, el Departament d'Ensenyament assigna a cada alumne o alumna 30 euros.
- Tenir cura de l'ordinador, del programari i dels recursos educatius digitals, els quals —un cop s’adquireixen— passen a ser propietat de les famílies. Els centres en determinen l'ús educatiu a les aules.
- Conèixer els entorns virtuals d'aprenentatge que el centre disposa per a l'estudi i el treball escolar. Els centres i el Departament d'Ensenyament procuraran facilitar l'accés a Internet a l'alumnat més enllà de l'horari escolar.
Els centres eduCAT1x1
Aquests centres són els instituts que, a través del consell escolar, han decidit incorporar l'eduCAT1x1 al seu projecte educatiu de forma singular i personalitzada.
Cada centre determina l'ordinador que fa servir l'alumnat entre els models que ha homologat el Departament d'Ensenyament. El centre també escull el sistema d'instal·lació d'endolls a les aules, els models de les pissarres digitals interactives i els continguts, les aplicacions i els serveis en format digital que consideri adequats segons el seu projecte educatiu.
El Departament d'Ensenyament dota econòmicament els centres públics per cobrir aquestes despeses i instal·la la connectivitat Wi-Fi a les aules dels cursos inscrits.
El procés de digitalització de l'educació
La digitalització dels centres s’ampliarà i es transformarà progressivament a partir de l'apropiació del nou context digital i de la participació activa de docents, alumnat i famílies.
També formen part d'aquest procés altres agents externs, com editorials, productores de continguts o aplicacions digitals per a l'aprenentatge i l'ensenyament, empreses proveïdores d'infraestructures TIC, empreses d'informàtica, etc.
El Projecte eduCAT1x1 s'ampliarà progressivament a tota l'ESO i incorporarà en els propers anys l'alumnat de 5è i 6è de primària. S'ha d'entendre, per tant, com una oportunitat de millora educativa per assolir l'equitat i l'exel·lència en un món connectat.
Què passa amb els professors/es???
Formació i acompanyament al professorat
El Projecte eduCAT1x1 representa un gran esforç d'inversions en els centres educatius, però també un esforç molt important d'actualització per part del professorat.
La capacitació del professorat és, doncs, decisiva, i no es centra només en el domini d'aspectes tecnològics com l'ús de la pissarra digital o un ordinador, sinó també en la competència disciplinar i pedagògica en un nou context d'eines, entorns i continguts digitals.
La capacitació del professorat és, doncs, decisiva, i no es centra només en el domini d'aspectes tecnològics com l'ús de la pissarra digital o un ordinador, sinó també en la competència disciplinar i pedagògica en un nou context d'eines, entorns i continguts digitals.
Formació
El Departament d'Ensenyament ofereix cursos i seminaris de formació en les modalitats presencial, semipresencial i no presencial especialment vinculats al Projecte eduCAT1x1 per al professorat i per a les persones encarregades de fer l'acompanyament als centres educatius.
Curs 2009-2010
Durant el curs 2009-2010 més de 9.500 docents d'Educació Secundària s'han format en metodologies i recursos de l'aula digital i 4100 docents han rebut la formació com a coordinadors i impulsors de la implantació del projecte als centres educatius.
A més a més s'han format unes 200 persones dels Serveis Educatius com a acompanyants i assessors dels centres que implanten el projecte i s'han dut a terme jornades formatives adreçades a la inspecció educativa de tot el territori.
Curs 2010-2011
Per al curs 2010-2011 l'oferta formativa és la següent:
Curs 2009-2010
Durant el curs 2009-2010 més de 9.500 docents d'Educació Secundària s'han format en metodologies i recursos de l'aula digital i 4100 docents han rebut la formació com a coordinadors i impulsors de la implantació del projecte als centres educatius.
A més a més s'han format unes 200 persones dels Serveis Educatius com a acompanyants i assessors dels centres que implanten el projecte i s'han dut a terme jornades formatives adreçades a la inspecció educativa de tot el territori.
Curs 2010-2011
Per al curs 2010-2011 l'oferta formativa és la següent:
- Pla de Formació de Zona (PFZ).
El PFZ és el conjunt més ampli d'activitats de formació que es realitzen distribuïdes per tot el territori. Són les accions formatives més properes als centres i al seu professorat, i són gestionades des de cada servei educatiu. Es concreten en:- Formació en centre d'acord amb el projecte educatiu del propi centre.
- Activitats de dinamització de zona: seminaris de coordinació, grups de treball i conferències, adreçats al professorat d'una zona.
- Cursos i seminaris adreçats al professorat de diverses zones o de tota una àrea territorial.
- Cursos no presencials
Cursos de formació específica no presencials destinats al professorat sobre pissarres digitals interactives (PDI), entorns virtuals d'aprenenatege (EVA) i recursos educatius digitals.
- Altres accions formatives
També es fa formació adreçada a les persones que coordinen la implantació del projecte als centres educatius (Equips impulsors), i formació semipresencial per a les persones dels serveis educatius encarregades de l'acompanyament als centres. Finalment, s'organitza formació presencial per a la inspecció educativa.
Acompanyament formatiu i acompanyament virtual
Els docents participants disposen també d'una xarxa telemàtica que els ofereix suport i eines per a la gestió del canvi i l'apropiació del nou context digital.
Aquesta xarxa, que es va iniciar el curs 2009-2010, pretén oferir suport i acompanyament didàctic i pedagògic al professorat que participa en el Projecte eduCAT1x1 i oferir-los informació rellevant relacionada amb els aspectes docents i de gestió d'aula amb pissarres digitals, ordinadors portàtils i recursos digitals.
La xarxa telemàtica, que es fonamenta en una comunitat de pràctica virtual i en l'aprenentatge entre iguals, permet compartir i difondre coneixements i experiències entre tots els docents participants.
Equipaments i recursos:
Un alumne, un ordinador
Els alumnes i les alumnes tenen un ordinador personal que cofinancien les famílies i el Departament d'Ensenyament.
Els ordinadors són propietat de l'alumnat, que esdevé responsable del manteniment i bon ús i que haurà de seguir les indicacions que faci el centre educatiu en aquest sentit.
Els i les docents han de comptar amb un ordinador personal, propi o bé que proporcioni el centre on treballen.
Adquisició cofinançada dels ordinadors
La compra cofinançada de portàtils en el Projecte eduCAT1x1 es pot fer mitjançant qualsevol dels canals de distribució amb els quals el Departament d'Ensenyament hagi establert acords.
Els diferents canals tenen acords de distribució amb una selecció dels fabricants dels models de portàtil certificats.
Per aquesta raó els centres educatius han de decidir quin distribuidor i quin model d'ordinador escullen.
> Ordinadors de l'alumnat: Maquinari
> Ordinadors de l'alumnat: Programari
> Ordinadors de l'alumnat: Homologació
> Ordinadors de l'alumnat: Propietat
Els ordinadors són propietat de l'alumnat, que esdevé responsable del manteniment i bon ús i que haurà de seguir les indicacions que faci el centre educatiu en aquest sentit.
Els i les docents han de comptar amb un ordinador personal, propi o bé que proporcioni el centre on treballen.
- Ordinador personal dels alumnes: tots els alumnes, tant de centres públics com de centres concertats, tenen accés a una oferta cofinançada pel Departament d'Ensenyament que permet obtenir un ordinador homologat eduCAT1x1 amb garantia i a un preu molt reduït. No obstant això, les famílies que no estiguin interessades en l'oferta cofinançada poden comprar per als seus fills o filles el model d'ordinador que vulguin i on vulguin; aquest ordinador haurà de tenir les mateixes especificacions tècniques que els ordinadors cofinançats.
- Ordinadors personals dels docents: es proporcionen ordinadors idèntics als dels alumnes als docents participants en el projecte.
Adquisició cofinançada dels ordinadors
La compra cofinançada de portàtils en el Projecte eduCAT1x1 es pot fer mitjançant qualsevol dels canals de distribució amb els quals el Departament d'Ensenyament hagi establert acords.
Els diferents canals tenen acords de distribució amb una selecció dels fabricants dels models de portàtil certificats.
Per aquesta raó els centres educatius han de decidir quin distribuidor i quin model d'ordinador escullen.
> Ordinadors de l'alumnat: Maquinari
> Ordinadors de l'alumnat: Programari
> Ordinadors de l'alumnat: Homologació
> Ordinadors de l'alumnat: Propietat
Ordinadors de l'alumnat: compra i finançament
El preu total de l'ordinador és de 300 euros. A l'hora de comprar-lo l'alumnat té accés a una oferta cofinançada al 50% pel Departament d'Ensenyament, de manera que només n'ha de pagar la meitat del preu total, és a dir, 150 euros; els altres 150 euros són a càrrec del Departament d'Ensenyament.
Les famílies que s'acullen a aquesta oferta han de comprar un ordinador homologat a través de les empreses distribuïdores amb les quals s'estableixen convenis de col·laboració; tanmateix, si no estan interessades en aquesta oferta, poden comprar el model d'ordinador que vulguin i on vulguin, i amb les mateixes especificacions tècniques dels ordinadors homologats del Departament d'Ensenyament.
Les famílies que s'acullen a aquesta oferta han de comprar un ordinador homologat a través de les empreses distribuïdores amb les quals s'estableixen convenis de col·laboració; tanmateix, si no estan interessades en aquesta oferta, poden comprar el model d'ordinador que vulguin i on vulguin, i amb les mateixes especificacions tècniques dels ordinadors homologats del Departament d'Ensenyament.
L'aula digital
Les aules eduCAT1x1 estan equipades amb pissarres digitals interactives (PDI) i les connexions elèctriques necessàries per als ordinadors dels alumnes. Els centres són els responsables de l'elecció de les PDI i de determinar quina és la distribució de les connexions elèctriques de l'aula que més s'adequa a la forma de treballar a l'aula.
En el cas de centres públics, el Departament d'Ensenyament assumeix aquesta despesa.
Connexió amb xarxa Wi-Fi
Molts dels recursos educatius digitals que utilitza el Projecte eduCAT1x1 resideixen a la xarxa, com ara els llibres de text digitals. Això implica una connectivitat a Internet amb ample de banda suficient per garantir-ne el bon funcionament. És per això que la xarxa eduCAT1x1 permet una connexió equivalent a un megabyte per cada deu alumnes, és a dir, uns 3 megabytes per aula ordinària.
> Més informació sobre l’arquitectura de connectivitat
La xarxa Wi-Fi eduCAT1x1 és la connexió específica que s'ha creat per al projecte eduCAT1x1. El seu procediment de connexió és el següent:
> Detall de les operacions per al sistema operatiu Linkat
> Detall de les operacions per al sistema operatiu Windows
En el cas de centres públics, el Departament d'Ensenyament assumeix aquesta despesa.
Connexió amb xarxa Wi-Fi
Molts dels recursos educatius digitals que utilitza el Projecte eduCAT1x1 resideixen a la xarxa, com ara els llibres de text digitals. Això implica una connectivitat a Internet amb ample de banda suficient per garantir-ne el bon funcionament. És per això que la xarxa eduCAT1x1 permet una connexió equivalent a un megabyte per cada deu alumnes, és a dir, uns 3 megabytes per aula ordinària.
> Més informació sobre l’arquitectura de connectivitat
La xarxa Wi-Fi eduCAT1x1 és la connexió específica que s'ha creat per al projecte eduCAT1x1. El seu procediment de connexió és el següent:
> Detall de les operacions per al sistema operatiu Linkat
> Detall de les operacions per al sistema operatiu Windows
Accessibilitat
L'eduCAT1x1 preveu mesures per garantir l'atenció educativa de l'alumnat amb discapacitat i altres necessitats educatives especials en igualtat de condicions a l'aula ordinària.
L'ús sistemàtic dels recursos digitals és un repte, però també una oportunitat per millorar i normalitzar l'adaptació dels objectius d'aprenentatge i l'atenció personalitzada, gràcies a les facilitats que aporten les tecnologies.
> Més informació
L'ús sistemàtic dels recursos digitals és un repte, però també una oportunitat per millorar i normalitzar l'adaptació dels objectius d'aprenentatge i l'atenció personalitzada, gràcies a les facilitats que aporten les tecnologies.
> Més informació
"Projecte Heura"
El Projecte Heura ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d'Ensenyament i el de Governació i Administracions, i ha ampliat la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació des de l'aula d'informàtica a tots els espais dels centres; amb el nou escenari d’ordinadors a l’aula queda superat el concepte d’aula d’informàtica. Aquest projecte ha facilitat el desplegament dels equipaments digitals a les aules del projecte eduCAT1x1.
Recursos educatius
Destaquem
Enllaços relacionats
Recursos educatius / Àtria
Un dels eixos fonamentals del Projecte eduCAT1x1 és el procés de canvi cap a un model basat en recursos educatius digitals (llibres digitals i altres recursos) com a alternativa a llibre de text convencional per fer possible una transició massiva del professorat i l'alumnat a nous escenaris més oberts, rics i personalitzats com correspon a un ensenyament per competències.
L'èmfasi en el llibre de text digital s'ha d'entendre com una eina per fer possible un "canvi amable" cap al món digital, com un punt de partida per ampliar progressivament el mateix concepte de llibre digital i el ventall de possibilitats didàctiques i pedagògiques que ofereixen les noves tecnologies i Internet.
L'èmfasi en el llibre de text digital s'ha d'entendre com una eina per fer possible un "canvi amable" cap al món digital, com un punt de partida per ampliar progressivament el mateix concepte de llibre digital i el ventall de possibilitats didàctiques i pedagògiques que ofereixen les noves tecnologies i Internet.
Llibre de text digital
Llibre digital, pel que fa als objectius dels projecte, vol dir 'recursos en format digital' que:
- cobreixen la totalitat del curriculum oficial de l’assignatura que tenen com a objecte i aprofiten les potencialitats del mitjà digital (inclouen animacions, simulacions, videos, etc.) amb l’objectiu de facilitar l’accès a la informació, l’assoliment de les competències i el desenvolupament de les habilitats i les actituds necessàries.
- estan integrats per mòduls o seccions més o menys equivalents als capítols d'un llibre de text convencional, amb una interfície d'usuari i una operativa d'utilització comunes.
- inclouen algun tipus d'itinerari suggerit que enllaça el diferents mòduls en que pot estar estructurada una assignatura.
- contenen un cert nombre de recursos o de referències a recursos que es troben a Internet per completar l'aprenentatge.
- faciliten també la realització d'exercicis d'autoavaluació per tal que l'alumnat pugui verificar el seu propi aprenentatge, i exercicis d'avaluació perquè aquest aprenentatge el pugui verificar el professorat; i tot això de la manera més automatitzada possible.
- com els llibres de text en paper, estan a disposició del professorat i de l’alumnat, i no són simples transcripcions d’aquests a format PDF o HTML estàtic, ni tampoc col·leccions de recursos sense una seqüència didàctica.Aquesta definició s'ha de veure sota la llum de l'objectiu immediat del Projecte: oferir unes eines i uns recursos TIC que permetin una transició sense problemes al nou context digital a la majoria dels docents i dels alumnes i que obrin el camí cap a l’ensenyament personalitzat.
Plataforma Àtria per a la distribució de recursos educatius digitals
Àtria és la plataforma que la Generalitat de Catalunya ha iniciat el curs escolar 2010-2011 per a gestionar el coneixement, l'accés i l'adquisició dels recursos educatius digitals en el marc del Projecte eduCAT1x1 del Departament d'Ensenyament.
Aquesta iniciativa situa Catalunya al capdavant en l'ús de materials digitals a l'aula, i abastarà, en un termini de pocs anys, tota l'educació secundària i els dos darrers cursos de primària. Actualment Àtria és un punt neutre de serveis que inclou un sistema d’informació, un catàleg de recursos educatius en format digital i una plataforma securitzada de compra-venda.
Aquesta iniciativa situa Catalunya al capdavant en l'ús de materials digitals a l'aula, i abastarà, en un termini de pocs anys, tota l'educació secundària i els dos darrers cursos de primària. Actualment Àtria és un punt neutre de serveis que inclou un sistema d’informació, un catàleg de recursos educatius en format digital i una plataforma securitzada de compra-venda.
Catàleg d'Àtria
Àtria fa visible, mitjançant un catàleg en línia, una àmplia oferta de recursos digitals de qualitat, tant gratuïts com de compra, per a atendre les demandes de la nova escola digital. Àtria permet l'assignació de recursos educatius de forma personal i individualitzada, per atendre les necessitats de formació de cada alumne.
Les consultes al catàleg d'Àtria i les informacions generals són obertes a tothom. Actualment l'accés i l'adquisició dels recursos digitals està limitat a alumnes, famílies i docents que participen en el Projecte eduCAT1x1 del Departament d'Ensenyament. Per accedir-hi com a usuari registrat cal seguir un procés que autoritzen els propis centres educatius que participen en el projecte.
Àtria fa visible, mitjançant un catàleg en línia, una àmplia oferta de recursos digitals de qualitat, tant gratuïts com de compra, per a atendre les demandes de la nova escola digital. Àtria permet l'assignació de recursos educatius de forma personal i individualitzada, per atendre les necessitats de formació de cada alumne.
Les consultes al catàleg d'Àtria i les informacions generals són obertes a tothom. Actualment l'accés i l'adquisició dels recursos digitals està limitat a alumnes, famílies i docents que participen en el Projecte eduCAT1x1 del Departament d'Ensenyament. Per accedir-hi com a usuari registrat cal seguir un procés que autoritzen els propis centres educatius que participen en el projecte.
Un mercat de recursos educatius digitals
El catàleg d'Àtria ofereix els recursos educatius digitals a través de diferents llibreries prèviament acreditades a la plataforma. Les editorials, empreses i/o persones que ofereixen recursos educatius digitals estan associades a una o més llibreries, a través de les quals comercialitzen els seus productes a Àtria. També incorpora les empreses proveïdores d'entorns virtuals d'aprenentatge (EVA) que participen en el projecte.
El catàleg d'Àtria ofereix els recursos educatius digitals a través de diferents llibreries prèviament acreditades a la plataforma. Les editorials, empreses i/o persones que ofereixen recursos educatius digitals estan associades a una o més llibreries, a través de les quals comercialitzen els seus productes a Àtria. També incorpora les empreses proveïdores d'entorns virtuals d'aprenentatge (EVA) que participen en el projecte.
Compte moneder
El Departament d'Ensenyament dóna als centres educatius 30 euros per alumne o alumna i curs per a la compra de recursos educatius digitals. El conjunt de recursos digitals que cada equip docent tria pels seus grups d'alumnes esdevé la "motxilla digital". Això vol dir que cada alumne o alumna, en funció del seu agrupament, té assignada una motxilla digital. Si el preu d'aquesta motxilla no supera els 30 euros, no és necessària cap aportació econòmica per part de la família; si aquest preu final és superior a la dotació inicial de 30 euros que fa el Departament d'Ensenyament, les famílies han d'ingressar la diferència al compte moneder que cada alumne o alumna té a la plataforma Àtria. Per fer aquest ingrés les famílies rebran instruccions a través del centre educatiu.
El Departament d'Ensenyament dóna als centres educatius 30 euros per alumne o alumna i curs per a la compra de recursos educatius digitals. El conjunt de recursos digitals que cada equip docent tria pels seus grups d'alumnes esdevé la "motxilla digital". Això vol dir que cada alumne o alumna, en funció del seu agrupament, té assignada una motxilla digital. Si el preu d'aquesta motxilla no supera els 30 euros, no és necessària cap aportació econòmica per part de la família; si aquest preu final és superior a la dotació inicial de 30 euros que fa el Departament d'Ensenyament, les famílies han d'ingressar la diferència al compte moneder que cada alumne o alumna té a la plataforma Àtria. Per fer aquest ingrés les famílies rebran instruccions a través del centre educatiu.
Entorn Virtual d'Aprenentatge
Els entorns virtuals d'aprenentatge (EVAs) són serveis en línia orientats al disseny, realització, seguiment i avaluació d'activitats educatives. Aquests espais virtuals, sempre accessibles a la web, permeten als alumnes accedir a recursos educatius en format digital, comunicar-se i aprendre de forma personalitzada, de forma individual o amb la resta de companys.
Els EVAs possibiliten als usuaris un accés segur als recursos educatius allotjats a Internet, un ús permanent d'aquests recursos (en qualsevol lloc i a qualsevol hora), l'organització, seguiment i gestió de les tasques (agendes, calendaris, llistes de tasques), la presentació de projectes, i la comunicació (missatgeria, xat, fòrums) i la col·laboració entre els membres de la comunitat educativa.
Pel professorat és una eina imprescindible per gestionar tant els processos d'aprenentatge i d'avaluació dels seus alumnes com l'acció tutorial. També facilita l'apertura de l'aula, de l'assignatura, a enfocaments transversals on més d'un professor o professora, i més d'una assignatura, poden compartir i gestionar projectes d'aprenentatge concrets, més enllà de la pròpia aula o, inclús, del propi centre.
Cada Centre educatiu pot triar la plataforma o entorn virtual d'aprenentatge que millor s'adeqüi a les seves necessitats d'ús. El Departament d'Ensenyament aporta als centres educatius 5€ per alumne i any per a la contractació de l'EVA triat pel centre. Aquesta quantitat se suma als 30€ que el Departament destina, per alumne i any, per la compra de recursos educatius digitals de pagament i anirà associada a la dotació de la continuïtat, segons correspongui a cada centre.
Segons el que s'estableix a la RESOLUCIÓ EDU/3547/2010, de 14 d'octubre (DOGC 09/11/2010), les empreses proveïdores d'EVA i el Departament d'Ensenyament signen un document de compromís que assegura les condicions d'ús i seguretat pels centres. El Departament d'Ensenyament farà pública per mitjà dels canals institucionals la llista de les empreses que han signat aquest document de compromís. Aquesta llista s'anirà actualitzant cada vegada que una nova empresa s'afegeixi al compromís. El Departament d'Ensenyament establirà mecanismes de coordinació permanent amb les empreses proveïdores d'EVA per garantir la màxima homogeneïtat entre versions de programari, connectors, temes i configuracions especials i per permetre el correcte funcionament dels materials digitals de diferents editorials.
(http://www20.gencat.cat)
Els entorns virtuals d'aprenentatge (EVAs) són serveis en línia orientats al disseny, realització, seguiment i avaluació d'activitats educatives. Aquests espais virtuals, sempre accessibles a la web, permeten als alumnes accedir a recursos educatius en format digital, comunicar-se i aprendre de forma personalitzada, de forma individual o amb la resta de companys.
Els EVAs possibiliten als usuaris un accés segur als recursos educatius allotjats a Internet, un ús permanent d'aquests recursos (en qualsevol lloc i a qualsevol hora), l'organització, seguiment i gestió de les tasques (agendes, calendaris, llistes de tasques), la presentació de projectes, i la comunicació (missatgeria, xat, fòrums) i la col·laboració entre els membres de la comunitat educativa.
Pel professorat és una eina imprescindible per gestionar tant els processos d'aprenentatge i d'avaluació dels seus alumnes com l'acció tutorial. També facilita l'apertura de l'aula, de l'assignatura, a enfocaments transversals on més d'un professor o professora, i més d'una assignatura, poden compartir i gestionar projectes d'aprenentatge concrets, més enllà de la pròpia aula o, inclús, del propi centre.
Cada Centre educatiu pot triar la plataforma o entorn virtual d'aprenentatge que millor s'adeqüi a les seves necessitats d'ús. El Departament d'Ensenyament aporta als centres educatius 5€ per alumne i any per a la contractació de l'EVA triat pel centre. Aquesta quantitat se suma als 30€ que el Departament destina, per alumne i any, per la compra de recursos educatius digitals de pagament i anirà associada a la dotació de la continuïtat, segons correspongui a cada centre.
Segons el que s'estableix a la RESOLUCIÓ EDU/3547/2010, de 14 d'octubre (DOGC 09/11/2010), les empreses proveïdores d'EVA i el Departament d'Ensenyament signen un document de compromís que assegura les condicions d'ús i seguretat pels centres. El Departament d'Ensenyament farà pública per mitjà dels canals institucionals la llista de les empreses que han signat aquest document de compromís. Aquesta llista s'anirà actualitzant cada vegada que una nova empresa s'afegeixi al compromís. El Departament d'Ensenyament establirà mecanismes de coordinació permanent amb les empreses proveïdores d'EVA per garantir la màxima homogeneïtat entre versions de programari, connectors, temes i configuracions especials i per permetre el correcte funcionament dels materials digitals de diferents editorials.
(http://www20.gencat.cat)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada