Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 30 de març del 2011

Anàlisi de Videojocs Multimèdia

portada pocoyo


Aquest videojoc tracta un personatge d'una sèrie infantil de televisió Pocoyo i de tots els seus amics. Hi ha videojocs per diferents consoles per exemple el podem trobar a la nintendo DS.

Doncs, Hello Pocoyo! que així s'anomena aquest jocd'aquesta consola.

Anàlisi
El joc és una aventura gràfica amb una història prou peculiar en la que se’ns motiva a trobar tots els amics perduts de’n Pocoyo, que ell mateix ha fet desaparèixer sense voler amb uns llàpiços màgics. Així, el joc es divideix en una sèrie de fases amb diferents problemes de lógica senzillets que a vegades demanen executar una acció concreta, a vegades demanen fer servir un objecte determinat a vegades hem de fer servir alguna habilitat dels nostres amics fins i tot bufant a la Nintendo DS per fer volar bombolles!
Gràficament el joc té un aspecte fantàstic, respectant tot l’estil de la sèrie en colors, disseny, moviment, i com no, fons blanc en la majoria d’ocasions. La feina feta per adaptar el món de Pocoyo a la petita de Nintendo (que per altra banda no destaca precisament a nivell gràfic) ha estat magnífica, i aixó fa que per als nens sigui molt reconeixible a primera vista, i per tant, engrescador.
A nivell de jugabilitat, el joc es bastant senzill de controlar, tot i que el sistema d’inventari pot arribar a ser una mica dificil al principi sobretot als jugadors mes petits. A part d’aixó, el joc presenta en algunes ocasions errors de programació que, tot i que no interrompen el transcurs del joc, poden arribar a molestar i a trencar una mica la dinàmica.
A nivell sonor es deliciós. A part de les veus del narrador i dels personatges que ens guien durant tota la aventura, les músiques son tan divertides i adients com a la sèrie. Potser el millor apartat a nivell tècnic del joc.
En conclusió es un joc molt recomanat als fans de la sèrie siguin de l’edat que siguin, perque tot i que el joc en si es molt fàcil i senzill, farà passar una bona estona i provocarà un somriure de ben segur. Amb mi ho ha aconseguit!
Beneficis
  • Millora de la lògica i de la resolució de problemes.
  • Millora de la orientació espaial absoluta i relativa.
  • Millora de la comprensió oral.
Edat recomanada
La orientació d’aquest joc es la d’un públic similar al de la sèrie, així que se suposa que nens de tres o quatre anys serien el millor públic. Tot i així, la necessitat de llegir alguns textos en moments puntuals i les petites dificultats que puguin sorgir de la interfície requereixen que un adult supervisi el temps de joc dels nens d’aquestes edats i els ajudin.
El joc es pot disfrutar igualment per un adult que no busca res més que passar una bona estona sense complicar-se gaire la vida.

Multimèdia i videojocs

Multimèdia educatiu
Videojocs


1. Aprenentatge basat en jocs

Els jocs no només motiven, sinó que a través del
joc es pot aprendre, es poden desenvolupar
destreses, habilitats i estratègies.





Aprenentatge assaig i error.


En el juego, la gravedad de las consecuencias que los errores o los fracasos comportan se encuentra atenuada. (Bruner 1997: 98)

Avantatges dels Videojocs


-Afavoreixen l'organització espai-temporal
-Coordinació oculomotora.
-Desenvolupament de destreses bàsiques com la rapidesa de reflexos i la memòria.
-Posada en pràctica d'estratègies.
-Desenvolupen l’instin de superació
-Alguns permeten millorar i acréixer la rapidesa de raonament
-Estimulen la concentració, pel que poden ser molt adequats per a nens hiperactius o amb dèficit d'atenció.

Historia-Controles-1


1. Aprenentatge basat en jocs
Reflexió sobre la pròpia acció

Videojocs com a acte social

Resolució de problemes
Serious Games
Tipologia específica de joc digital que té com a objectiu utilitzar els avantatges que proporcionen els videojocs per tal de promoure laprenentatge.
L
eg










 ons la taxonomia creada per Ben Sawyer i Peter Smith (2008) els ámbits dús són:

  • Salud
  • Publicitat
  • Formació / Educació
  • Ciència i Recerca
  • Producció
  • Jocs com a lloc de treball































                  Videojocs amb agenda                       

Darfur is dying

  http://www.darfurisdying.com/
    
 Breu descripció   i anàlisi: Família del tercer món. Es planteja una sèrie d'objectius lligats amb la supervivència. Una d'elles és anar a buscar aigua. Sensibilitzar de la situació que estan vivint. Destinat a un públic adolescent del primer món. No és tant intuitiu, exploració en el campament. Paradigma d'aprenentatge: cognitivisme, aprenentatge per descobriment en el moment d'entrar en el campament. Diferents pantalles es combina diferents models d'aprenentge. La motivacio de l'usuari del joc: el propòsit d'anar buscar aigua, agafar un altre personatge, el punt de vista per tractar diferents punts de vista.  El camp de refugiats i paisatge d'anar a buscar aigua, són àmbients i espais depriments, poc desenvolupat, trist. S'utilitzen elements visuals que resulten molt llunyans, de forma molt distanciada al espectador. El que s'ha adopti un punt de vista o altre afecta a l'espectador, és en tercera persona per transmitir que és una realitat que s'esta produint al món però que tu no ho estàs vivint.




 
Generals

Àmbit de la intervenció.
Estudiants.
Context educatiu.
Objectius.
Contingut.
 
 
Activitats i metodología
Explicitació de les activitats i la metodologia.
 
 Els materials multimèdia Per què shan escollit? Què aporten?
 
Rols en les activitats amb suports multimèdia
Rol del programa. Rol dels estudiants. 
 
Observacions Altres aspectes a destacar.

dimecres, 23 de març del 2011

Recursos educatius multimèdia


1. Portales institucionales
Todas las administraciones educativas españolas disponen de un portal institucional, útil para adquirir información sobre legislación, ordenación académica, recursos humanos, políticas educativas, becas y ayudas, centros docentes, concursos de traslados, etc.

2. Proyectos TIC en educación
Las diferentes administraciones han puesto en marcha proyectos que incorporan las nuevas tecnologías en la educación. Son redes telemáticas que ofrecen servicios educativos de apoyo a la docencia y la formación.

3. Portales educativos
Han sido diseñados por organizaciones de carácter privado y son muy útiles como puertas de acceso a recursos educativos en general.
  • Educared
    http://www.educared.net/
    Programa destinado a la comunidad educativa y gestionado por la Fundación Telefónica. Pueden destacarse los siguientes apartados.

    A Navegar: certamen de edición de páginas web con contenidos curriculares. En su sección de recursos se pueden encontrar las páginas que han sido presentadas en años anteriores. Profesores innovadores: experiencias, unidades didácticas, software y páginas web. En la Escuela de NT encontrará tutoriales y cursos de los programas informáticos más destacados.
    Software educativo, Páginas web y Experiencias educativas con exhaustivas clasificaciones y descripciones.  Rincón de los más pequeños: juegos, actividades, cuentos e historias.

  • Profes.Net
    http://www.profes.net/
    Portal de la editorial SM.
    Dentro del Banco de Recursos son de destacar los siguientes apartados.
    ▪ Aula visual
    :
    Presetnaciones power Point de unidades didácticas de la mayoría de los libros de texto de SM.

    En Dos Palabras: fichas en PDF con ejercicios para complementar las unidades didácticas.
    Explorar la ciencia: dentro de Recursos multimedia son de destacar las unidades didácticas interactivas de ciencias, tecnología y matemáticas, los vídeos didácticos e interactivos.
    Educación sin Fronteras: materiales didácticos para educar en la cooperación, solidaridad e igualdad.
    Libros Vivos.Net (recuadro naranja con manzana que hay a la derecha): pretende ser una extensión del libro de texto en Internet con contenidos didácticos interactivos que permiten consolidad los conocimientos básicos y atender a los diferentes ritmos de aprendizaje, dado que están pensados para 3l trabajo autónomo de los alumnos bajo la prescripción del profesor.
  • Santillana
    http://www.santillana.es/
    Portal de la editorial Santillana en el que destaca lo siguiente.
    ▪ Indexnet. Programa de apoyo al profesorado con recursos e ideas para el aula, actividades didácticas, sugerencias... En infantil y primaria encontrará: biblioteca (artículos y reportages de interés didáctico), Baúl de los recuerdos y Taller de actividades (proyectos curriculares, programaciones de aula, recursos para el aula...). En secundaria los recursos se hallan organizados por áreas y disponen de proyectos curriculares, programaciones de aula, unidades didácticas, recursos para el profesor, banco de recursos, enlaces a sitios de interés y Mil años en línea (cuadro cronológico interactivo de los mil últimos años de historia con fichas de los personajes más importantes de historia, filosofía, ciencia y tecnología).
    ▪ Proyectos en red. Recursos educativos y actividades sugerentes asociadas a los libros de texto de  Santillana. Están distribuidos por niveles de infantil. primaria y secundaria.
    ▪ Menú 2 padres. Páginas de apoyo a los padres con sugerencias para viajar con los niños, consejos para enseñarles a estudiar, actividades creativas y originales...
    ▪ Ad infinitum. Ocio educativo para niños de 6 a 12 años: juegos, actividades y tablón de mensajes.
  • Educasites
    http://www.educasites.net/
    Una organización independiente ubicada en Madrid ha diseñado esta guía de recursos educativos. Ofrece recursos (apuntes, bibliotecas virtuales, cursos de formación, software educativo...), enlaces a sitios Web por materias, comunidades educativas para profesores, alumnos, padres y centros docentes, noticias (educativas, generales, juegos, ecología, cine...) etc.
  • Maestroteca
    http://www.maestroteca.com/
    Portal de enlaces educativos para profesores. Pretende ser la carpeta de favoritos educativos de los profesores. Dispone de un boletín mensual en PDF con información de gran ayuda para la incorporación de Internet en la educación: vínculos, sugerencias, etc.
  • Educaweb
    http://www.educaweb.com/
    Portal educativo con especial dedicación a la formación y al trabajo. Muy bueno para departamentos de orientación.
  • Eduteka
    http://www.eduteka.org/
    Portal Educativo sobre las NNTT y la educación para enseñanza básica y media, creado por la Fundación Gabriel Piedrahita Uribe de Cali (Colombia).
  • Escolar.com
    http://www.escolar.com/
    Dispone, de forma gratuita, de videos educativos, ejercicios, ejemplos, láminas, etc., de todas las materias. Excelente fuente de recursos educativos.
  • Contraclave
    http://www.contraclave.org/
    Portal educativo organizado por un grupo de profesores de diferentes materias dirigido a la investigación y acción educativa y un canal de comunicación que fomente el aprendizaje colaborativo y el intercambio de ideas. Con propuestas para el aula. 
  • Edured2000
    http://www.edured2000.net/default.asp
    Comunidad virtual de recursos educativos andaluza. Es preciso registrarse como usuario para tener acceso.
  • Nueva Alejandria
    http://www.nalejandria.com/
    Portal latinoamericano dedicado a la educación. Dispone de una revista digital en nuevas tecnologías, archivos curriculares, proyectos educativos, cursos, etc.
  • Quaderns Digitals
    http://www.quadernsdigitals.net/
    La mayor hemeroteca en la red sobre educación en Internet. Ofrece revistas y libros. Dispone también de boletines, proyectos, páginas educativas, software educativo y enlaces.
  • Divulc@t:Cienci@Tecnologí@ http://www.divulcat.com/inicio/index.php
    Portal de divulgación de ciencia y tecnología. Información y reflexión científica contra intoxicación pseudo científica.
  • 100cia.com
    http://www.100cia.com/
    Actualidad científica al alcance de todos. Web realizada por AstroRED para comentar todas las noticias de las ramas de la ciencia. Principales ramas más influyentes e interesantes de la ciencia que atienden: Aeronáutica , Astronomía, Biología,  Física, Genética, Geología, Informática, Ingeniería,  Matemáticas, Medicina, Meteorología, Oceanografía, Paleontología, Química.
  • FMM  educación
    http://www.fmmeducacion.com.ar/index.html
    Sitio diseñado por el argentino Federico Martín. Fuente de recursos educativos para profesores, alumnos y padres.
 
4. Portales infantiles

dimecres, 2 de març del 2011

EDUCACIÓN Y NUEVAS TECNOLOGÍAS

Usos de les TIC en l'educació: Anàlisi del vídeo

Anàlisi a nivell de contingut del vídeo: 

link--> http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=57687 

Cas danàlisi > EDUCAT 1X1
Els alumnes aprenen a utilitzar l'ordinador i a aprofitar els recursos de la xarxa. Les clases es fan més divertides i dinàmiques. El tracte amb l'ordinador és diferent que al dels llibres, e culs alumnes tracten de cuidar el material. Els pares estan satisfets amb els resultats, es vol que la família participi activament amb l'escola. Per tal de que els professors puguin desenvolupar correctament la seva tasca tenint en compte les TIC s'ha optat per la formació al centre, és a dir, formació als mestres adaptat a les necessitats del centre educatiu. També pot ajudar l'experiència amb professors d'altres centre per tal de compartir els coneixements.  La xarxa és l'element bàsic per canviar coneixement. Els entorns utilitzats són el moddle digital i el moddle àgora per enviar treballs i el professor penja els treballs. 
Llibres de text digitals, amb l'índex al clicar damunt d'ell va directament a la pàgina.  La informació és més accessible hi ha vídeos, imatges és, més interactiu. Tenen opcions per enviar activitats. Permet un programari bastant obert. Permet també moltes activitats de caire cooperatiu. No s'ha d'abusar amb aquests recursos com la pissarra digital. Això afecta a la metodologia d'ensenyament.

Informació d'Ampliació: 
Resum: El Projecte EduCAT 1x1 dóna noves dotacions a les aules, proporciona un ordinador portàtil a cada alumne i comprèn el desplegament exploratori dels llibres digitals. Constitueix com a tal una aportació més, destinada a l'adquisició i el desenvolupament de les competències necessàries en la societat del coneixement. Aquest reportatge recull les experiències de l'alumnat i el professorat d'alguns centres on s'aplica el projecte.

Descripció del projecte:
 
eduCAT1x1 forma part d'un projecte que tracta d'integrar plenament les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) a les aules i als centres educatius. Aquest projecte, ja es va iniciar en cursos anteriors  (2009-2010) i ha donat bons resultats en els instituts d'educació secundària, fomenta l'ús d'un ordinador portàtil per cada alumne o alumna. Transforma les aules en "aules digitals", proporcionant accés a Internet i a entorns virtuals d'aprenentatge amb continguts i recursos educatius en format digital. 

L’alumnat i el professorat disposen d’un ordinador portàtil personal i l’aula es torna digital amb la voluntat que l'escola formi part, en peu d’igualtat, de la vida en el món connectat, pròpia del segle XXI.

Funcionament:

Resum executiu:
El projecte és el resultat de la convergència de tres vectors:

  • La potència del format digital que és el que ens porta el “vent de la història”; format digital vol dir reduccions de preu, augment de funcionalitat, més facilitat d'accés, possibilitat de personalització, etc.
  • Baixos preus dels PCs portàtils: una finestra al món en el qual els nostres alumnes hauran de trobar el seu camí, que s’obre per un preu molt inferior al que aquest nois i noies gasten avui en telefonia mòbil.
  • Els llibres de text en format digital ja estan disponibles i a preus per alumne molt competitius. Això permet plantejar que els llibres de text, com a tals, siguin gratuïts per als alumnes (el cost de les llicències és a càrrec del Departament).

Existint les bases per fer el pas cap al format digital i poder disposar dels seus avantatges, els factors importants són dos: la preparació de les infraestructures i la preparació dels docents. Abans de plantejar aquests dos aspectes de forma generalitzada calen uns passos previs d’exploració en detall i l'entrenament del sistema.
Aquests passos previs són els que es s'han plantejat en el desplegament exploratori que s'està fent en el curs 2009-2010.
L’objectiu és iniciar el projecte amb la participació d’uns 10.000 alumnes, preferentment de Primer Cicle de l’Ensenyament Secundari Obligatori, repartits en uns 200 centres distribuïts per tot Catalunya.
Es tracta d'una participació voluntària que es fa de forma col·laborativa: Centres i Docents, Associacions de mares i pares, Administracions municipals, Editorials i Empreses de tecnologia, poden fer les seves aportacions lliurement. L’èxit del projecte serà resultat del treball i de les aportacions de tots.


Plantejament

  • La combinació ordinador+llibre de text digital ja és equivalent en preu als llibres de text en paper
  • L’ordinador no és només un recipient de continguts, com ho són els llibres de text, sinó una eina de treball i una finestra oberta a recursos il·limitats
  • La pissarra interactiva com a eina per al professor millora la seva capacitat de guanyar l’atenció i de transmetre informació
  • El llibre de text digital, en el format dels disponibles comercialment, no representa cap discontinuïtat amb respecte a la metodologia utilitzada avui per la majoria dels docents i alhora proporciona moltes eines per innovar
  • La transició cap al model digital no ha representat fins ara especials problemes
    Dades sobre utilització a desembre de 2009: 55 centres a Catalunya, 17 a la resta d’Espanya – 9.300 alumnes a Catalunya, 2.300 a la resta d’Espanya
  • Es pot pensar per tant en un objectiu de gratuïtat dels llibres de text per la via de la utilització dels llibres en format digital i el que se’n diu model 1:1 (1 alumne – 1 ordinador)
  • Es fa un desplegament exploratori en el curs 2009-2010 amb el desplegament normal a partir del curs 2010-2011

Objectius finals del projecte

  • Convertir l’ordinador en l’eina personal de treball dels alumnes
  • Proporcionar la gratuïtat del llibre de text a Catalunya basada en la utilització del format digital i el model 1:1 (1 alumne – 1 ordinador)
  • Subministrar la base per a l’educació dels alumnes en la “vida en un món connectat
  • Situar Catalunya en el grup de països capdavanters en l’ús de les TIC a l’educació

Objectius del desplegament 2009-2010

  • Explorar i avaluar comparativament les diferents alternatives tecnològiques disponibles al mercat
    • Millores efectives en els diferents camps
    • Diferències operatives, dificultat de desplegament i d'utilització
    • Avantatges comparatius
    • Costos reals
  • Avaluar els problemes de desplegament
  • Obtenir informació de “feed-back” consistent i fiable
  • “Entrenar” el model operatiu per al molt previsible escenari de gratuïtat dels llibres de text via implantació del llibre digital, en l’horitzó 2010-11
  • Donar la base per a una educació de l'alumnat en la “vida en un món connectat” (projecte complementari d’aquest).
  • Llançar un clar missatge a la societat amb relació a la utilització de la tecnologia en la educació i a la gratuïtat del llibre digital

Bases per al desplegament 2009-2010

Qui s’hi pot apuntar?

Centres públics i concertats que imparteixin els cursos de l’ESO i estiguin interessats en col·laborar en les primeres fases de l'experiència de desplegament exploratori dels llibres de text en format digital i el model 1:1.
Els centres hauran de comptar amb una infraestructura mínima a les aules que hi desitgin incloure, especificada segons cada modalitat de desplegament. Els centres que vulguin incorporar-se al pla hauran d’acreditar que disposen dels equipaments i de la infraestructura necessària, o comprometre’s a adquirir-los.
Les aules que poden participar en el desplegament exploratori hauran de correspondre preferentment als ensenyaments del Primer Cicle de l’ESO.

Modalitats de desplegament
A l'inici del projecte hi havia dues alternatives d’implantació, en aquests moments ja només és possible la primera:
  1. Modalitat Llibre digital i model 1:1 des del primer any
  2. Modalitat Coexistència Llibre Digital - Llibre en paper (curs 2009-2010)

1. Modalitat Llibre digital i Model 1:1 des del primer any


En què consisteix?
Se substitueixen els tradicionals llibres de text en paper per llibres de text digitals i continguts digitals accessibles per Internet.

Requisits previs per participar:
Comptar a l’aula amb un equipament bàsic:
  • Canó projector i ordinador associat
  • Connexió a Internet sense fil (Wi-Fi) amb prou amplada de banda per a admetre la connexió simultània de tots els alumnes de l'aula

Requisits específics d'aquesta modalitat de desplegament:
  • Els estudiants han de comptar amb un ordinador personal (vegeu característiques recomanades) que serà cofinançat en part del Departament d'Educació. Els ordinadors seran propietat de l’alumnat ("1 alumne : 1 ordinador") que en serà, per tant, responsable del manteniment i bon ús.
  • Els docents han de comptar amb un ordinador personal, bé propi o posat a la seva disposició pel centre on treballen.

Requisits que es varen demanar a l'inici del desplegament:
  • Comprometre’s a utilitzar les eines digitals en un 60% de les classes, és a dir que, amb un ordinador per alumne, cada alumne de l’aula ha de seguir el 60% de les matèries utilitzant llibres de text digitals, i els docents d’aquestes matèries els han d’utilitzar la majoria del temps quan facin les classes en l'aula que participa en el desplegament. Això vol dir a la pràctica un mínim de 5 assignatures de les que té un curs del 1r cicle de l'ESO
  • Comprometre’s a utilitzar els quaderns d’exercicis digitals
  • Comprometre’s a emplenar els qüestionaris d’avaluació per a cada matèria del desplegament exploratori, periòdicament, quan s'indiqui

Finançament de materials, equipaments i infraestructures:
  • Ordinador personal dels alumnes: tots els alumnes, tant de centres públics com de centres concertats, tindran accés a una oferta cofinançada pel Departament d'Educació que permetrà obtenir un equip adequat amb garantia i a un cost molt reduït. No obstant això, les famílies que no estiguin interessades en l'oferta cofinançada podrien comprar per als alumnes el model d’ordinador que vulguin i on vulguin, seguint sempre les condicions definides per llurs centres. Es recomana encaridament als centres atendre's a les característiques recomanades).
  • Ordinadors personals del docents: el centres posaran a disposició dels docents participants en el projecte ordinadors idèntics als dels alumnes, per a ésser utilitzats per aquests, almenys en una primera fase. A part d'això, cada docent podrà comprar el model d’ordinador que vulgui i on vulgui. Tot el personal docent tindrà accés a la mateixa oferta de compra que els alumnes.
  • Llibres de text digitals de Ciències Naturals, Tecnologia, Matemàtiques, Català, Castellà, Anglès i Ciències Socials: a càrrec del Departament d'Educació (canalitzat a través dels centres, que compraran les llicències aplicant a aquesta partida la subvenció rebuda amb aquesta finalitat específica).
  • Internet: a càrrec del Departament d'Educació, només als centres públics (s’ampliarà l’amplada de banda de l’escola).
  • Instal·lació elèctrica a l’aula (endolls): a càrrec del Departament d'Educació, només als centres públics.
  • Formació al professorat: a càrrec del Departament d'Educació.

2. Modalitat Coexistència Llibre Digital - Llibre en paper (curs 2009-2010)


En què consisteix?
Professors i alumnes combinen l’ús dels llibres tradicionals i dels llibres de text digitals, tant a l’aula com a casa durant un temps, sense necessitat de comptar amb un ordinador personal per a cada alumne. Els alumnes fan els exercicis utilitzant els ordinadors familiars, si en tenen, els de l’aula d’informàtica o de la biblioteca del centre, o els de les biblioteques municipals.
A partir del moment en què el centre consideri que és convenient es podrà procedir a implantar el model 1:1 ("1 alumne : 1 ordinador") i a substituir els manuals tradicionals pels manuals digitals.

Requisits previs per participar:
Comptar a l’aula amb un equipament bàsic:
  • Canó projector i ordinador associat
  • Connexió a Internet

Requisits durant la realització del desplegament exploratori:
  • Comprometre’s a utilitzar les eines digitals en un 25% de les classes, és a dir, a impartir i a estudiar un mínim de 2 assignatures utilitzant llibres digitals, i a dedicar la majoria del temps a l'ús d'aquests recursos digitals.
  • Comprometre’s a utilitzar els quaderns d’exercicis digitals.
  • Comprometre’s a emplenar els qüestionaris d’avaluació per cada matèria del desplegament exploratori a final de cada mes.
  • Comprometre’s a habilitar aules informàtiques o espais amb ordinadors connectats a Internet als quals puguin accedir els alumnes fora de l’horari de les classes, per poder realitzar els exercicis o consultar els seus llibres digitals.

Finançament de materials, equipaments i infraestructures:
  • Llibres de text digitals de Ciències Naturals, Tecnologia, Matemàtiques, Català, Castellà, Anglès i Ciències Socials: a càrrec del Departament d'Educació (canalitzat a través dels centres, que compraran les llicències aplicant a aquesta partida el pressupost per a reutilització).
  • Internet: a càrrec del Departament d'Educació, només als centres públics i sols quan passin a modalitat 1x1 (s’ampliarà l’amplada de banda de l’escola amb línies dedicades a les aules 1x1).
  • Formació al professorat: a càrrec del Departament d'Educació.

Els centres educatius i el seu professorat

Els centres eduCAT1x1 són aquells centres educatius que, a través del seu consell escolar, han decidit participar en el projecte eduCAT1x1 i incorporar-lo en el seu projecte educatiu de forma singular i personalitzada.

Cada centre determina l'ordinador que ha de fer servir el seu alumnat i tria un model d'ordinador entre els models homologats pel Departament d'Ensenyament. El centre també tria el sistema d'electrificació de les aules, els models de pissarres digitals interactives i els recursos, aplicacions i serveis en format digital que consideri adequats segons el seu projecte educatiu. El Departament dota econòmicament els centres públics per tal de cobrir aquestes despeses i instal·la la connectivitat Wi-Fi a Internet en les aules dels cursos inscrits.
El professorat, a través dels equips docents de cada nivell educatiu, pren les decisions organitzatives i metodològiques que cada grup necessiti. Iniciar els canvis metodològics associats al nou entorn és, doncs, una decisió d'aquests equips, i es pot fer simultàniament a la implantació del projecte o bé més endavant, a la vegada que es dissenyen les fases en què es vulgui completar aquest canvi i en funció de les necessitats de l'alumnat.

Conèixer l’entorn virtual d'aprenentatge (EVA)

Cada centre determina quin és el seu entorn virtual d'aprenentatge (EVA) i cal estar-hi familiaritzat. Els centres i el Departament d'Ensenyament han de procurar facilitar l'accés a Internet als alumnes, més enllà de l'horari escolar, per tal de permetre que puguin continuar l'estudi i les tasques encomanades.

Guia per a les famílies



El Projecte eduCAT1x1 té com a objectiu integrar les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) als centres educatius. Com a tal, tot i que té la seva pròpia estratègia, aprofita els recursos que el Ministeri d'Educació posa a disposició de les comunitats autònomes mitjançant el projecte d'àmbit estatal "Escuela 2.0".

Els eixos del Projecte eduCAT1x1

Aquest projecte es concreta als centres educatius a partir dels eixos següents:
  • Tecnologies digitals per a alumnat i docents: hi ha un ordinador portàtil homologat per alumne o alumna, pissarres digitals interactives a les aules i ordinadors per al professorat.
  • Connectivitat a les aules: els ordinadors estan connectats a Internet mitjançant una xarxa específica.
  • Continguts educatius digitals: editorials, productores o el mateix professorat elaboren continguts, aplicacions i serveis per a l'aprenentatge i l'ensenyament, en format digital.
  • Formació del professorat: formació específica en aspectes tecnològics i metodològics per integrar les eines i els recursos digitals a la pràctica docent.

Les famílies eduCAT1x1

La participació activa de l'alumnat i de les famílies al Projecte eduCAT1x1 es concreta en:
  • Adquirir un ordinador mitjançant el procediment de compra que l'institut determini. Dels 300 euros que val cada ordinador, la família en paga 150 i el Departament d'Ensenyament, els 150 restants. També s'ofereixen beques per a les famílies que no puguin assumir aquesta despesa. Per gestionar-ne el cofinançament, el centre lliura a les famílies una carta de pagament única.
  • Obtenir els recursos educatius digitals que el centre determini. Com a ajuda per a l'adquisició de llibres de text o continguts complementaris en format digital, el Departament d'Ensenyament assigna a cada alumne o alumna 30 euros.
  • Tenir cura de l'ordinador, del programari i dels recursos educatius digitals, els quals —un cop s’adquireixen— passen a ser propietat de les famílies. Els centres en determinen l'ús educatiu a les aules.
  • Conèixer els entorns virtuals d'aprenentatge que el centre disposa per a l'estudi i el treball escolar. Els centres i el Departament d'Ensenyament procuraran facilitar l'accés a Internet a l'alumnat més enllà de l'horari escolar.

Els centres eduCAT1x1

Aquests centres són els instituts que, a través del consell escolar, han decidit incorporar l'eduCAT1x1 al seu projecte educatiu de forma singular i personalitzada.

Cada centre determina l'ordinador que fa servir l'alumnat entre els models que ha homologat el Departament d'Ensenyament. El centre també escull el sistema d'instal·lació d'endolls a les aules, els models de les pissarres digitals interactives i els continguts, les aplicacions i els serveis en format digital que consideri adequats segons el seu projecte educatiu.

El Departament d'Ensenyament dota econòmicament els centres públics per cobrir aquestes despeses i instal·la la connectivitat Wi-Fi a les aules dels cursos inscrits.

El procés de digitalització de l'educació
La digitalització dels centres s’ampliarà i es transformarà progressivament a partir de l'apropiació del nou context digital i de la participació activa de docents, alumnat i famílies.

També formen part d'aquest procés altres agents externs, com editorials, productores de continguts o aplicacions digitals per a l'aprenentatge i l'ensenyament, empreses proveïdores d'infraestructures TIC, empreses d'informàtica, etc.

El Projecte eduCAT1x1 s'ampliarà progressivament a tota l'ESO i incorporarà en els propers anys l'alumnat de 5è i 6è de primària. S'ha d'entendre, per tant, com una oportunitat de millora educativa per assolir l'equitat i l'exel·lència en un món connectat.
Què passa amb els professors/es???

Formació i acompanyament al professorat

El Projecte eduCAT1x1 representa un gran esforç d'inversions en els centres educatius, però també un esforç molt important d'actualització per part del professorat.

La capacitació del professorat és, doncs, decisiva, i no es centra només en el domini d'aspectes tecnològics com l'ús de la pissarra digital o un ordinador, sinó també en la competència disciplinar i pedagògica en un nou context d'eines, entorns i continguts digitals.


Formació



El Departament d'Ensenyament ofereix cursos i seminaris de formació en les modalitats presencial, semipresencial i no presencial especialment vinculats al Projecte eduCAT1x1 per al professorat i per a les persones encarregades de fer l'acompanyament als centres educatius.

Curs 2009-2010

Durant el curs 2009-2010 més de 9.500 docents d'Educació Secundària s'han format en metodologies i recursos de l'aula digital i 4100 docents han rebut la formació com a coordinadors i impulsors de la implantació del projecte als centres educatius.

A més a més s'han format unes 200 persones dels  Serveis Educatius com a acompanyants i assessors dels centres que implanten el projecte i s'han dut a terme jornades formatives adreçades a la inspecció educativa de tot el territori.

Curs 2010-2011

Per al curs 2010-2011 l'oferta formativa és la següent:
  • Pla de Formació de Zona (PFZ).

    El PFZ és el conjunt més ampli d'activitats de formació que es realitzen distribuïdes per tot el territori. Són les accions formatives més properes als centres i al seu professorat, i són gestionades des de cada servei educatiu. Es concreten en:
    • Formació en centre d'acord amb el projecte educatiu del propi centre.
    • Activitats de dinamització de zona: seminaris de coordinació, grups de treball i conferències, adreçats al professorat d'una zona.
    • Cursos i seminaris adreçats al professorat de diverses zones o de tota una àrea territorial.
  • Cursos no presencials

    Cursos de formació específica no presencials destinats al professorat sobre pissarres digitals interactives (PDI), entorns virtuals d'aprenenatege (EVA) i recursos educatius digitals.
  • Altres accions formatives

    També es fa formació adreçada a les persones que coordinen la implantació del projecte als centres educatius (Equips impulsors), i formació semipresencial per a les persones dels serveis educatius encarregades de l'acompanyament als centres. Finalment, s'organitza formació presencial per a la inspecció educativa.


Acompanyament formatiu i acompanyament virtual

El Departament d'Ensenyament, a través dels seus Serveis Territorials, assigna un assessor TAC dels Serveis Educatius a cada centre, que el visita regularment i en fa el seguiment.
Els docents participants disposen també d'una xarxa telemàtica que els ofereix suport i eines per a la gestió del canvi i l'apropiació del nou context digital.
Aquesta xarxa, que es va iniciar el curs 2009-2010, pretén oferir suport i acompanyament didàctic i pedagògic al professorat que participa en el Projecte eduCAT1x1 i oferir-los informació rellevant relacionada amb els aspectes docents i de gestió d'aula amb pissarres digitals, ordinadors portàtils i recursos digitals.
La xarxa telemàtica, que es fonamenta en una comunitat de pràctica virtual i en l'aprenentatge entre iguals, permet compartir i difondre coneixements i experiències entre tots els docents participants.
Equipaments i recursos: 

Un alumne, un ordinador



Els alumnes i les alumnes tenen un ordinador personal que cofinancien les famílies i el Departament d'Ensenyament.
Els ordinadors són propietat de l'alumnat, que esdevé responsable del manteniment i bon ús i que haurà de seguir les indicacions que faci el centre educatiu en aquest sentit.
Els i les docents han de comptar amb un ordinador personal, propi o bé que proporcioni el centre on treballen.
  • Ordinador personal dels alumnes: tots els alumnes, tant de centres públics com de centres concertats, tenen accés a una oferta cofinançada pel Departament d'Ensenyament que permet obtenir un ordinador homologat eduCAT1x1 amb garantia i a un preu molt reduït. No obstant això, les famílies que no estiguin interessades en l'oferta cofinançada poden comprar per als seus fills o filles el model d'ordinador que vulguin i on vulguin; aquest ordinador haurà de tenir les mateixes especificacions tècniques que els ordinadors cofinançats.
  • Ordinadors personals dels docents: es proporcionen ordinadors idèntics als dels alumnes als docents participants en el projecte.

Adquisició cofinançada dels ordinadors

La compra cofinançada de portàtils en el Projecte eduCAT1x1 es pot fer mitjançant qualsevol dels canals de distribució amb els quals el Departament d'Ensenyament hagi establert acords.
Els diferents canals tenen acords de distribució amb una selecció dels fabricants dels models de portàtil certificats.
Per aquesta raó els centres educatius han de decidir quin distribuidor i quin model d'ordinador escullen.

> Ordinadors de l'alumnat: Maquinari
> Ordinadors de l'alumnat: Programari
> Ordinadors de l'alumnat: Homologació
> Ordinadors de l'alumnat: Propietat


Ordinadors de l'alumnat: compra i finançament

El preu total de l'ordinador és de 300 euros. A l'hora de comprar-lo l'alumnat té accés a una oferta cofinançada al 50% pel Departament d'Ensenyament, de manera que només n'ha de pagar la meitat del preu total, és a dir, 150 euros; els altres 150 euros són a càrrec del Departament d'Ensenyament.
Les famílies que s'acullen a aquesta oferta han de comprar un ordinador homologat a través de les empreses distribuïdores amb les quals s'estableixen convenis de col·laboració; tanmateix, si no estan interessades en aquesta oferta, poden comprar el model d'ordinador que vulguin i on vulguin, i amb les mateixes especificacions tècniques dels ordinadors homologats del Departament d'Ensenyament.


L'aula digital

Les aules eduCAT1x1 estan equipades amb pissarres digitals interactives (PDI) i les connexions elèctriques necessàries per als ordinadors dels alumnes. Els centres són els responsables de l'elecció de les PDI i de determinar quina és la distribució de les connexions elèctriques de l'aula que més s'adequa a la forma de treballar a l'aula.
En el cas de centres públics, el Departament d'Ensenyament assumeix aquesta despesa.
Connexió amb xarxa Wi-Fi
Molts dels recursos educatius digitals que utilitza el Projecte eduCAT1x1 resideixen a la xarxa, com ara els llibres de text digitals. Això implica una connectivitat a Internet amb ample de banda suficient per garantir-ne el bon funcionament. És per això que la xarxa eduCAT1x1 permet una connexió equivalent a un megabyte per cada deu alumnes, és a dir, uns 3 megabytes per aula ordinària.
> Més informació sobre l’arquitectura de connectivitat

La xarxa Wi-Fi eduCAT1x1 és la connexió específica que s'ha creat per al projecte eduCAT1x1. El seu procediment de connexió és el següent:
> Detall de les operacions per al sistema operatiu Linkat
> Detall de les operacions per al sistema operatiu Windows


Accessibilitat

L'eduCAT1x1 preveu mesures per garantir l'atenció educativa de l'alumnat amb discapacitat i altres necessitats educatives especials en igualtat de condicions a l'aula ordinària.
L'ús sistemàtic dels recursos digitals és un repte, però també una oportunitat per millorar i normalitzar l'adaptació dels objectius d'aprenentatge i l'atenció personalitzada, gràcies a les facilitats que aporten les tecnologies.
> Més informació


"Projecte Heura"


Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)

El Projecte Heura ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d'Ensenyament i el de Governació i Administracions, i ha ampliat la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació des de l'aula d'informàtica a tots els espais dels centres; amb el nou escenari d’ordinadors a l’aula queda superat el concepte d’aula d’informàtica. Aquest projecte ha facilitat el desplegament dels equipaments digitals a les aules del projecte eduCAT1x1.
Recursos educatius

Inici  >  eduCAT1x1  >  Amb quins mitjans?  >  Recursos educatius - Àtria
Destaquem
  • Àtria
    Preguntes més freqüents sobre la plataforma

Enllaços relacionats

Recursos educatius / Àtria

Un dels eixos fonamentals del Projecte eduCAT1x1 és el procés de canvi cap a un model basat en recursos educatius digitals (llibres digitals i altres recursos) com a alternativa a llibre de text convencional per fer possible una transició massiva del professorat i l'alumnat a nous escenaris més oberts, rics i personalitzats com correspon a un ensenyament per competències.
L'èmfasi en el llibre de text digital s'ha d'entendre com una eina per fer possible un "canvi amable" cap al món digital, com un punt de partida per ampliar progressivament el mateix concepte de llibre digital i el ventall de possibilitats didàctiques i pedagògiques que ofereixen les noves tecnologies i Internet.


Llibre de text digital



Llibre digital, pel que fa als objectius dels projecte, vol dir 'recursos en format digital' que:
  • cobreixen la totalitat del curriculum oficial de l’assignatura que tenen com a objecte i aprofiten les potencialitats del mitjà digital (inclouen animacions, simulacions, videos, etc.) amb l’objectiu de facilitar l’accès a la informació, l’assoliment de les competències i el desenvolupament de les habilitats i les actituds necessàries.
  • estan integrats per mòduls o seccions més o menys equivalents als capítols d'un llibre de text convencional, amb una interfície d'usuari i una operativa d'utilització comunes.
  • inclouen algun tipus d'itinerari suggerit que enllaça el diferents mòduls en que pot estar estructurada una assignatura.
  • contenen un cert nombre de recursos o de referències a recursos que es troben a Internet per completar l'aprenentatge.
  • faciliten també la realització d'exercicis d'autoavaluació per tal que l'alumnat pugui verificar el seu propi aprenentatge, i exercicis d'avaluació perquè aquest aprenentatge el pugui verificar el professorat; i tot això de la manera més automatitzada possible.
  • com els llibres de text en paper, estan a disposició del professorat i de l’alumnat, i no són simples transcripcions d’aquests a format PDF o HTML estàtic, ni tampoc col·leccions de recursos sense una seqüència didàctica.Aquesta definició s'ha de veure sota la llum de l'objectiu immediat del Projecte: oferir unes eines i uns recursos TIC que permetin una transició sense problemes al nou context digital a la majoria dels docents i dels alumnes i que obrin el camí cap a l’ensenyament personalitzat.


Plataforma Àtria per a la distribució de recursos educatius digitals


Plataforma Àtria per a la distribució de recursos educatius digitals

Àtria és la plataforma que la Generalitat de Catalunya ha iniciat el curs escolar 2010-2011 per a gestionar el coneixement, l'accés i l'adquisició dels recursos educatius digitals en el marc del Projecte eduCAT1x1 del Departament d'Ensenyament.
Aquesta iniciativa situa Catalunya al capdavant en l'ús de materials digitals a l'aula, i abastarà, en un termini de pocs anys, tota l'educació secundària i els dos darrers cursos de primària. Actualment Àtria és un punt neutre de serveis que inclou un sistema d’informació, un catàleg de recursos educatius en format digital i una plataforma securitzada de compra-venda.
Catàleg d'Àtria
Àtria fa visible, mitjançant un catàleg en línia, una àmplia oferta de recursos digitals de qualitat, tant gratuïts com de compra, per a atendre les demandes de la nova escola digital. Àtria permet l'assignació de recursos educatius de forma personal i individualitzada, per atendre les necessitats de formació de cada alumne.
Les consultes al catàleg d'Àtria i les informacions generals són obertes a tothom. Actualment l'accés i l'adquisició dels recursos digitals està limitat a alumnes, famílies i docents que participen en el Projecte eduCAT1x1 del Departament d'Ensenyament. Per accedir-hi com a usuari registrat cal seguir un procés que autoritzen els propis centres educatius que participen en el projecte.
Un mercat de recursos educatius digitals
El catàleg d'Àtria ofereix els recursos educatius digitals a través de diferents llibreries prèviament acreditades a la plataforma. Les editorials, empreses i/o persones que ofereixen recursos educatius digitals estan associades a una o més llibreries, a través de les quals comercialitzen els seus productes a Àtria. També incorpora les empreses proveïdores d'entorns virtuals d'aprenentatge (EVA) que participen en el projecte.
Compte moneder
El Departament d'Ensenyament dóna als centres educatius 30 euros per alumne o alumna i curs per a la compra de recursos educatius digitals. El conjunt de recursos digitals que cada equip docent tria pels seus grups d'alumnes esdevé la "motxilla digital". Això vol dir que cada alumne o alumna, en funció del seu agrupament, té assignada una motxilla digital. Si el preu d'aquesta motxilla no supera els 30 euros, no és necessària cap aportació econòmica per part de la família; si aquest preu final és superior a la dotació inicial de 30 euros que fa el Departament d'Ensenyament, les famílies han d'ingressar la diferència al compte moneder que cada alumne o alumna té a la plataforma Àtria. Per fer aquest ingrés les famílies rebran instruccions a través del centre educatiu.
Entorn Virtual d'Aprenentatge
Els entorns virtuals d'aprenentatge (EVAs) són serveis en línia orientats al disseny, realització, seguiment i avaluació d'activitats educatives. Aquests espais virtuals, sempre accessibles a la web, permeten als alumnes accedir a recursos educatius en format digital, comunicar-se i aprendre de forma personalitzada, de forma individual o amb la resta de companys.
Els EVAs possibiliten als usuaris un accés segur als recursos educatius allotjats a Internet, un ús permanent d'aquests recursos (en qualsevol lloc i a qualsevol hora), l'organització, seguiment i gestió de les tasques (agendes, calendaris, llistes de tasques), la presentació de projectes, i la comunicació (missatgeria, xat, fòrums) i la col·laboració entre els membres de la comunitat educativa.
Pel professorat és una eina imprescindible per gestionar tant els processos d'aprenentatge i d'avaluació dels seus alumnes com l'acció tutorial. També facilita l'apertura de l'aula, de l'assignatura, a enfocaments transversals on més d'un professor o professora, i més d'una assignatura, poden compartir i gestionar projectes d'aprenentatge concrets, més enllà de la pròpia aula o, inclús, del propi centre.
Cada Centre educatiu pot triar la plataforma o entorn virtual d'aprenentatge que millor s'adeqüi a les seves necessitats d'ús. El Departament d'Ensenyament aporta als centres educatius 5€ per alumne i any per a la contractació de l'EVA triat pel centre. Aquesta quantitat se suma als 30€ que el Departament destina, per alumne i any, per la compra de recursos educatius digitals de pagament i anirà associada a la dotació de la continuïtat, segons correspongui a cada centre.
Segons el que s'estableix a la RESOLUCIÓ EDU/3547/2010, de 14 d'octubre (DOGC 09/11/2010), les empreses proveïdores d'EVA i el Departament d'Ensenyament signen un document de compromís que assegura les condicions d'ús i seguretat pels centres. El Departament d'Ensenyament farà pública per mitjà dels canals institucionals la llista de les empreses que han signat aquest document de compromís. Aquesta llista s'anirà actualitzant cada vegada que una nova empresa s'afegeixi al compromís. El Departament d'Ensenyament establirà mecanismes de coordinació permanent amb les empreses proveïdores d'EVA per garantir la màxima homogeneïtat entre versions de programari, connectors, temes i configuracions especials i per permetre el correcte funcionament dels materials digitals de diferents editorials.

(http://www20.gencat.cat)